
Champagne Ulysse Collin a inceput sa mentioneze pe fiecare eticheta numele fiecarei parcele din care provine fiecare vin, incepand cu recolta din anul 2008.
Istoria Ulysse Collin este relativ recenta, incepand cu anul 2003 si marcheaza momentul in care au preluat posesia viilor si s-a decis oprirea tratamentelor chimice aplicate. Prima prioritate a fost sa are terenul pentru a lasa permite regenerarea solului si activitatea microbiologica. Se foloseste compost organic (certificate AB) pentru a pastra organismele micro si macro naturale doar cand este necesar. Se foloseste sulf (certificate AB) impotriva oidium-ului si un insecticid organic (certificate AB) impotriva viermilor din boabele de struguri. Din 2004 nu se mai foloseste nici un tip de erbicid. Din Martie pana in Iulie se ara solul, aceasta pregatire fiind esentiala pentru a produce o “Champagne de terroir”. Ca si experiment, incepand cu anul 2007 s-a implementat agricultura biodinamica pentru pentru aceasta parcela.
Acest “Blanc de Noirs” provine dintr-o parcela clar demarcat, denumita “Les Maillons” asa cum este mentionat si pe eticheta. Are expunere catre Est, solul este subtire (50 cm profunzime) si compus din creta si lut. Subsolul este compus exclusiv din lut moale, care dateaza din perioada geologica “Camapaniana”. Culoarea inchisa a lutului indica o proportie mare de fier, ceea ce actioneaza ca conductor pentru cresterea si dezvoltarea strugurilor de Pinot Noir. Vitele de vie au o vechime de 40 de ani.
Fermentatia are loc natural datorita drojdiilor autohtone, si dureaza intre 6 si 8 luni in butoaie mici de stejar. Intregul proces de maturare dureaza 11 luni, vinul nu este filtrat sau tratat. Se produc in jur de 14.000 de sticle din aceasta parcela.
Se acorda o importanta deosebita timpului de maturare pe care vinul il petrece pe drojdii. Dupa imbuteliere sticlele sunt pastrate dupa a doua fermentatie intre 30 si 36 de luni inainte de degorjare, ceea ce contribuie la complexitatea vinului.
Champagne Ulysse Collin produce exclusiv sampanii Extra-Brut (cu dozaj scazut, in functie de anul de recolta) pentru a pastra cat mai bine caracteristicle terroir-ului. Anul de recolta dominant cat si data de degorjare sunt mentionate pe contra-eticheta.
Sampaniile Ulysse Collin se recomanda a fi consumate la o temperatura de 13 grade Celsius, pentru a putea simti cat mai bine complexitatea aromelor sau pot fi si decantate, ca o abordare alternativa. Aceste vinuri de Champagne sunt produse cu respect pentru fazele naturii.
Sampaniile Ulysse Collin au alocatii foarte stricte. Oferim o singura sticla fiecarui client. Pentru mai multe detalii si rezervari va rugam sa ne contactati telefonic.
Robert Parker 96/100