Domeniul Ulysse Collin
Val du Petit Morin este un district mai putin cunoscut din regiunea Champagne, situat intre dealurile din Cote des Blancs si Sezanne, ce detine un potential foarte mare pentru producerea vinurilor spumante de Champagne, conform tanarului proprietar Olivier Collin. Acesta are crama in satul Congy in inima districtului, vinurile sale fiind o dovada convingatoare pentru potentialul acestui loc. Fiecare vin al sau provine dintr-o parcela clar definita, dintr-un singur strugure si fara an, fiecare vin exprimand caracterul profund si mineralitatea distincta a fiecarui terroir.
Olivier Collin a lucrat o perioada alaturi de celebrul Anselme Selosse, iar ca urmare a acestei experiente a preluat fraiele vitelor de vie detinute si date in arenda catre Champagne Pommery pana atunci de catre familia sa. Astfel primele sale vinuri au fost lansate cu recolta 2004. Si-a reconstruit crama si a inceput sa se ocupe intensiv de cele 8.7 ha de vite de vie din sat plantate cu Pinot Noir si Chardonnay din apropiere de Vert-la-Gravelle si in apropiere de Barbonne-Fayel.
Terroir
Parcelele de vie din Congy, la jumatatea distantei dintre Epernay si Sezanne, sunt primele care se coc si sunt culese cand incepe sezonul recoltei. Solurile de aici variaza intre argila si calcar, cu creta la 1.5 m de la suprafata. Collin chiar afirma ca: ‘avem straturi bune de creta care sunt sursa celor mai interesante vinuri’.
Salinitatea vinurilor este trasatura cea mai pregnanta a vinurilor sale si a regiunii, asta si datorita depozitelor de cremene din cele de creta. Aspiratia lui Collin este sa capteze personalitatea unica a terroir-ului sau. Filosofia lui este sa produca vinuri proaspete, nu grele. Dupa 10 ani de la recolta ele devin mult mai rotunde, deci trebuie sa fie echilibrate si nu prea acide de la inceput. Vitele sale de vie au intre 30 si 60 de ani, practicand o combinatie de agricultura organica si conventionala, aplicand compost, arandsi evitand pesticidele.
In 2012 a incercat sa aplice un regim organic in proportie de 100% in via Les Enfers, dar din pacate a pierdut intreaga recolta. Vinificarea este realizata cat mai natural posibil, pe baza de drojdii salbatice, o fermentatie lunga exclusiv in butoaie mici si mari din stejar vechi, cele mai multe avand o varsta de 5 ani. Fermentatia malolactica se face sau nu in functie de an. Toate vinurile sunt tinute pe drojdii fine minim 23 de luni. Dozajele sunt minime: intre 1.7 si 2.4 gr/l, iar contra-etichetele contin informatii clare despre anul de recolta predominant si data degorjarii. Productia sa totala este de doar 8000 de sticle pe an.
Sampanii atent selectionate de la producatori celebri din Franta, parcele Premier si Grand Cru, Blanc de Blancs, Blanc de Noirs. Importator unic. Livrare rapida din stoc.